U bent hier > home > bestemmingen > panamakanaal
Panamakanaal cruises | Norwegian Wind

Panamakanaal cruises

Panama verbindt Noord- met Zuid Amerika. Panama heeft een prachtige natuur waaronder eilanden, kilometers lange fraaie stranden, regenwouden, jungle, bergen en regenwoud. Er zijn veel diersoorten zoals jaguars, apen, krokodillen en kaaimannen, bijna 1.000 vogelsoorten en in zee walvissen en dolfijnen.

Maar Panama is natuurlijk vooral bekend door het kanaal. Veel cruiseliefhebbers hebben het Panamakanaal op hun wens-lijstje staan. Het kanaal is een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat men niet meer om Zuid-Amerika heen hoeft te varen. Het kanaal bestaat al 95 jaar.

Kom je vanuit het Caribisch gebied (Colon), dan passeer je eerst de drie Gatunsluizen (in drie stappen ga je 26 meter omhoog). Hier wordt het schip aan weerszijden voortgetrokken door elektrische locomotieven (muilezels genoemd). Als je in de hoogste sluis ligt, heb je een mooi uitzicht over de lager gelegen sluizen. Vervolgens vaart het schip 42 km op het Gatunmeer en door de Gaillardkloof, het smalste stuk van het kanaal. Via de Pedro Miguelsluis, waar je weer 10 meter omlaag gaat, het Miraflores-meer en de twee sluizen van Miraflores gaat de reis langs de haven van Balboa. Vervolgens vaar je onder de Bridge of the Americas door, die onderdeel uitmaakt van de Pan-American Highway die Noord- en Zuid-Amerika met elkaar verbindt, waarna de doortocht eindigt in de Grote Oceaan. De totale tijd om door het kanaal te varen schommelt tussen de 8 en de 11 uren.

De sluizen zijn 33,53 meter breed. Er kunnen schepen door met een maximale breedte van 32,3 meter. Ook wat betreft de lengte, hoogte en diepgang zijn er maxima gesteld (Panamax). Schepen moeten binnen de maten vallen, maar een gevolg is geweest dat schepen tot op de panamax-maten worden gebouwd. Naar huidige maatstaven is de Panamax-klasse een middelgroot schip. Veel containerschepen, tankers en bulkcarriers zijn te groot om door het Panamakanaal te kunnen varen. Deze moeten dus om Kaap Hoorn varen, en worden dan ook Capesize genoemd: te groot voor het Panamakanaal. Per jaar gaan er zo’n 14.000 schepen door het kanaal.

Het Panamakanaal... het hoogtepunt van elke cruise

Dit door mensenhanden gemaakte wereldwonder is absoluut een hoogtepunt van elke cruise waarin de doorvaart is opgenomen. Een bijzonder gevarieerde cruise die veelal begint in Fort Lauderdale of Miami en eindigt in San Diego, Los Angeles of zelfs Vancouver. Je beleeft het hartstochtelijke Mexico en geniet van het natuurschoon van Costa Rica of Nicaragua. Ingeklemd tussen die belevingen zit een spectaculaire tocht door het Panamakanaal. De passage door het 80 kilometer lange Panamakanaal betekent een dag aan dek of op het balkon van je hut om dit door mensen gemaakte wonder te aanschouwen.